KatuitdeGracht kat gevonden: 19 mei slank, zwart met aan 3 poten witte teentjes, omg. Rapenburg, Leiden. Mogelijk afkomstig van ve… https://t.co/VUfpYaHvmR
KatuitdeGracht Haal je je KAT nog even binnen voor de wedstrijd #AJATOT begint? Door onverwacht vuurwerk i.c.m. randjewandelen bel… https://t.co/296wCry0IV
KatuitdeGracht Donderdag is het écht weer om binnen met je kat mens-erger-je-niet te spelen: harde wind en regen. Als je zelf op p… https://t.co/gmIYinae8X

Oude Vest, Leiden. Hier werd na een melding van een verdronken kat een kattenklimtouw opgehangen aan de hoge kademuur.

Welkom bij Kat uit de Gracht Leiden 

 

 1. Logo KUG (c) Halbe NicolaiHier vindt u een beknopte beschrijving van dit van oorsprong Leidse wijkinitiatief.

 2. Er zijn tot op heden al bijna 20 katten gezien die m.b.v. een kattenklimtouw of reddingsnestje uit de Leidse grachten klommen: het systeem werkt dus!
 3. Al meer dan 30 zwemmende katten zijn door mensen op de kant geholpen - de bewustwording in Leiden is dus ook omhoog gegaan. Klik hier voor de meest recente update en cijfers.
 4. Via het menu aan de linkerkant en de interne links in de tekst, komt u op subpagina's terecht die dieper in gaan op de diverse onderdelen van dit project.
 5. Op 15 maart 2010 lanceerden we een centraal meldpunt voor te water geraakte katten in Leiden e.o.; een digitaal meldingsformulier voor zowel particulieren als instanties (zoals dierenartsen en de gemeente).
 6. Onze streefdoelen vindt u onderaan de pagina.

Kat uit de Gracht was op TV!  Kids for Animals, afl. 4, missie Kat uit de Gracht


Inleiding

In 2006 werden er in één maand tijd vijf verdronken katten gevonden in de Oranjegracht.

Actie!

 • Poes Roosje jaagt ons de stuipen op het lijf met haar hengel-gedrag!Ieder opeenvolgend jaar was het wel een paar keer raak en in 2009, nadat buurtbewoners in Havenwijk-Zuid voor de tweede keer in korte tijd een verdronken kat uit het water haalden, was het volgens hen tijd voor actie.
 • Zij zetten begin april 2009 het wijkinitiatief Kat uit de Gracht op en hebben verschillende instanties en bedrijven bereid gevonden om mee te helpen te proberen de verdrinkingsgevallen te minimaliseren.

Toestemming instanties

 • Zo gaven het Hoogheemraadschap en de gemeente Leiden toestemming voor het plaatsen van zgn. kattenklimtouwen, die aan de hoge walmuren bevestigd worden. Hiermee bieden de bewoners de te water geraakte katten een ontsnappingsroute.
 • Op de pagina mogelijke oorzaken staan inmiddels meer dan vijftien voorbeelden voor het te water raken van katten én er worden oplossingen aangedragen voor deze problemen. 

Reddingen en Verdrinkingen sinds mei 2009

 • Sinds mei 2009 zijn er meer dan een dozijn katten gezien die zich redden met een kattenklimtouw of reddingsnestje in Leiden, maar er zijn er ook weer meer dan dertig verdronken.
 • Daarom gaan we dóór met ons project.
 • De dierenbescherming financierde de meldingspagina, lees hier waarom die zo hard nodig is.
 • Verder zijn er ruim dertig katten levend uit de grachten gevist door alerte omstanders. Hulde!

Donaties

Een herfstpremie uit Fonds 1818 ging naar KUGDe Gemeente Leiden heeft ons op 15 maart 2010 een Buurtcheque overhandigd ter waarde van 3000 euro. Deze is, drie jaar na de start van KUG wel op, dus blijven donaties (ook in natura) altijd welkom, met name van dikke touwen! herfstpremie, onderdeel van Fonds 1818Daarmee helpen we alle overige lokale KUG-afdelingen op weg. Ook Fond 1818 heeft subsidie gegeven, voor een aantal reddingsnestjes in o.a. het Noorderkwartier.

Media aandacht helpt andere afdelingen op weg

Mede dankzij de media-aandacht, o.a. in de kattenmagazine Kattenmanieren (nr 1, 2011) en Majesteit (nr 71, juni/juli 2010) komen er steeds meer aanvragen binnen van mensen die lokaal aan de slag willen omdat zij hetzelfde probleem hebben in hun stad.

 

40 Kattenklimtouwen op meer dan 30 locaties (in vier Leidse wijken)

 • Het is niet het doel van Kat uit de Gracht (noch dat van de ondersteunende instanties) om 'de kades vol te hangen met kattenklimtouwen'.

 • Ze worden alleen op zgn. hotspots geplaatst. 

 • En sinds 2010 liggen er ook diverse drijvende eilanden en reddingsnestjes in de Havenwijk, Waardeiland en het Noorderkwartier. Deze doen dienst als nestelplaats voor watervogels, maar er kunnen ook in het water gevallen katten opklauteren, om uit te rusten en een keel op te zetten! Het heeft al twee katten het leven gered!

De streefdoelen van Kat uit de Gracht zijn:

 1. Een structurele vermindering realiseren van het aantal katten-verdrinkingen in Leiden en de rest van Nederland.

 2. Het ontdekken en zo mogelijk wegnemen van de oorzaak/oorzaken van de te watergerakingen m.b.v. het centrale meldingsformulier op katuitdegracht.nl.

 3. Katten een verhoogde overlevingskans bieden na een val in te diepe grachten.

 4. Het informeren van burgers over maatregelen die zij zelf kunnen nemen om ‘hun katten uit de gracht te houden’.

 5. Het belang van het laten chippen en castreren/steriliseren van katten benadrukken.

 6. Samenwerken met bewoners, instanties én de (sociale) media om deze doelen te bereiken.

 7. Een landelijk netwerk opzetten van Wijkinitiatief Kat uit de Gracht, met bewoners en lokale en landelijke instanties.

En nu verder met ...

 • Een kattenklimtouw aan de Doelengracht: drie natte katten in één jaar tijd was reden genoeg!Kat uit de Gracht landelijk uitbreiden, i.s.m. onder andere onze contactpersonen bij de Partij voor de Dieren, de Dierenbescherming afd. Rijnland en met de Federatie Dierenambulances Nederland en Stichting Dierenlot.
 • Na relevante meldingen en onderzoek zo nodig meer kattenklimtouwen ophangen of drijvende eilanden plaatsen.
  Uiteraard in overleg met de watercoördinator van de gemeente Leiden, de bewoners, en de mensen die ons natte katten melden via de meldingspagina.
 • Zie ook de pagina over onze toekomstplannen.

 

terug naar boven

Voorlichtingsmiddelen

€400,00
Ontvangen
€750,00
Doel
54% Gedoneerd
7
Donors

Contact

"Kat uit de Gracht" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@katuitdegracht.nl

KvK 64674487

BTW nummer NL163735694B01