Welkom op de pagina over Kat uit de Gracht in Edam!

 

Update februari 2013: Achterhaven

  • We ontvingen een melding van een eigenaresse, tevens vrijwilligster bij de Dierenambulance, dat één van haar katten op 31 januari 2013 verdronk in de Achterhaven.

  • En dat dit dier niet het eerste was op deze locatie...
  • KUG-Edam wil graag weten wie meer informatie heeft over natte katten (verdronken of zwemmend gered) in deze gracht.

  • Doe een melding op onze meldingspagina, zodat we een goed overzicht krijgen van deze hotspot! Daarmee kunnen we naar de lokale overheden.

 

Een brandbrief van bewoonster Maisa van der Kolk:

KATTEN DE DUPE

en dit gebeurt zo'n 15 x per jaar in Edam!"Twee uitnodigingen bereikten mij voor de lancering van een project dat gericht is op de veiligheid van katten en andere weggebruikers, die per ongeluk te water kunnen raken.

Wat is het geval?

Een aantal verontrustende berichten over het verdrinken van katten was in juli 2009 voor stadsgenote Suzanne Rustenburg al aanleiding om de alarmbel te luiden.

Wat bleek? In Leiden was de situatie met zijn vele grachten vergelijkbaar met de situatie in Edam en daar zag men kans om binnen een maand voor elkaar te krijgen dat er kattenklimtouwen konden worden geinstalleerd.

Belangrijke duw in de rug: bestuurlijke wil van het gemeentebestuur.

 

Ook in Hoorn deed de situatie van verdronken katten zich voor, maar binnen drie maanden is het daar nu zover dat de kattenklimtouwen op 15 en 22 januari 2011 worden geinstalleerd.

 

En in Edam?? Hier wachten we nog steeds.

Sinds juli 2009 zijn pogingen in het werk gesteld om in contact te komen met wethouder Runderkamp. Wat na vele pogingen van verschillende zijde niet lukte.

Vervolgens volgde een gesprek met een hooggeplaatste ambtenaar, die niet direkt onwelwillend stond tegenover een kattenredplan, maar wel alle obstakels noemde.

Vervolgens werd het dossier doorgeschoven naar een ambtenaar, die naar eigen zeggen "niets met katten heeft". Deze ambtenaar schoof het inmiddels omvangrijke dossier door naar een ambtenaar, die wist te vertrellen dat sinds oktober 2010 een dergelijk project een bouwwerk is, waaraan bouwkosten kleven.  

In Hoorn een feestje, Leiden niet langer in last door verdrinkende katten en in Edam?? Wachten, wachten, wachten en ondertussen verdrinken, volgens gegevens van de Dierenambulance, die de trieste taak heeft de dode dieren uit het water te halen, jaarlijks in Edam minimaal 15 katten.

Welk lid van de Gemeenteraad in Edam-Volendam doet hier nu eens iets aan?
Deze brief zal worden verstuurd naar de gemeente Edam-Volendam naar de [KUG-red.]initiatiefnemers van Leiden, Hoorn en Edam, naar de Partij voor de Dieren en naar verschillende kranten.

 

Maisa van der Kolk, Edam."

 

 

 

 

Ontwikkeling van KUG in Edam

We hoorden voor het eerst over verdrinkingsproblemen in Edam in april 2009, toen diverse media melding maakten van verdrinkingen in 'het Oorgat'.

poezenweide_edam

 

kattentrapje-frontaalReddingsboeien en Kattentrapjes, oktober 2009

Toen er in Suzanne's buurt door de hoge walkanten ook zoveel katten verdronken, is zij zelf met een actie begonnen. Sinds oktober 2009 plaatst zij onopvallende kattentrapjes aan de kademuren, een systeem waarmee katten zelf uit de gracht kunnen klimmen. Verder zocht zij contact met Kat uit de Gracht.

  

De Dierenambulance ondersteunt Suzanne's werk en samen zijn zij geïnterviewd door webregio TV.

Saskia van de Dierenambulance staat achter Suzanne's initiatief (klik voor vergroting)  

De lokale afdeling van de Partij voor de Dieren overlegt - zoals u hierboven kunt lezen - geregeld met de gemeente Edam/Volendam om tot een goede oplossing van het probleem te komen.
Hiervoor wordt ook gekeken naar de kattenklimtouwen die al succes hebben gehad in Leiden en die in Hoorn worden (zijn) geplaatst.

Er is zelfs al iemand van de PvdD Noord-Holland Noord naar Leiden afgereisd, om ter plekke te zien en te horen hoe het systeem daar werkt!

Wilt u Suzanne en Maisa in Edam helpen met Kat uit de Gracht? Mail dan even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

kattentrapje-zijkantOp 2 november 2010 verscheen er weer een artikel over de kattenverdrinking in Edam.

Nattte kat melden in Edam? 

Wilt u een te water geraakte kat melden in Edam? (Overleden of levend uit het water geklommen/gehaald.) Gebruik daarvoor onze meldingspagina.

De melding wordt opgeslagen in een database, waarna de vrijwilligers bekijken of het om een hotspot gaat. Lees hier meer.

Hoe voorkom je (mogelijk) een kattenverdrinking?

Kijk daarvoor eens op onze pagina 'oorzaken' en oplossingen.

Helpen in Edam?

Woont u zelf ook in Edam en wilt u Suzanne meehelpen?
Neem contact met ons op via
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer informatie

Meer informatie over de plannen en acties in Edam volgt zo spoedig mogelijk!

Indien u algemene informatie wilt over Kat uit de Gracht, of omdat u in uw wijk een vergelijkbaar wijkinitiatief wilt starten, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

naar locaties in edam

naar Edam in de Media

 

Voorlichtingsmiddelen

€400,00
Ontvangen
€750,00
Doel
54% Gedoneerd
7
Donors

Contact

"Kat uit de Gracht" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@katuitdegracht.nl

KvK 64674487

BTW nummer NL163735694B01