Hoe red ik een zwemmende kat?

 1. Melvin werd uit de Zuidsingel gered door KUG op 27jul2011Door directZELF actie te ondernemen: de Dierenambulance (of brandweer) komt (bijna) altijd te laat voor het dier.
 2. Roep omstanders om u te helpen; geef uw mobiel, sleutels, portemonnaie e.d. even af.
 3. Optie 1: u klimt (voorzichtig!!) zelf in de gracht, redt de kat, geeft de kat aan een omstander, klimt zelf op het droge, zie verder punt 9.
 4. Optie 2: doe uw jas uit, een das af of schud een tas leeg -of pak de paraplu! Roep de kat naar u toe, ga evt. op uw buik liggen en reik het hulpmiddelaan de zwemmende kat aan; die kan zijn nagels er dan in slaan.
 5. Optie 3: u zoekt een flinke boomtak, of breekt er uit nood één van een boom, en steekt die naar de kat toe, zodat hij zich eraanvast kan grijpen.
 6. Optie 4: u pakt tuinmeubilair van de straat en zet dat in de gracht (bankje of stoel), zo kunt u er later zelf ook makkelijk uitklimmen.
 7. Zwemt de kat paniekerig naar de overkant, laat iemand dan anders hetzelfde aan de andere kant van het water proberen.
 8. Wil de kat niet aan het kledingstuk (of boomtak) hangen, grijp hem dan waar u grijpen kan en probeer hem aan zijn nekvel op het droge te hijsen.
 9. Is de kat op het droge, houd hem vast. Er zijn dan twee mogelijkheden:
 10. U herkent het dier en brengt het naar huis (of u laat hem zelf naar huis lopen, zo lang u het aandurft m.b.t. de gezondheid van het dier).
 11. Roosje werd op het nippertje gered door omstanders op 14 februari 2013, in Leidenof nu neemt hem mee naar uw eigen huis of dat van uw alerte buren, droogt hem af en belt de dierenarts om advies te vragen; bij shock, onderkoeling en als de kat water binnen heeft gekregen (in de longen), moet het dier naar de dierenarts voor controle.
 12. Meld de redding bij de Dierenambulance (bv. via 144) en het lokale asiel, zodat zij de gegevens kunnen matchen met een mogelijk als vermist opgegeven dier.
 13. Als u erna de tijd heeft, meld het dan ook bij ons via het meldingsformulier.
 14. Zet zowiezo via de omstanders de buurt-tam-tam in werking!
  Laat rondbazuinen dat er een kat (geef omschrijving) uit de gracht gevist is, en waar die zich nu bevindt en bij wie het baasje zich kan melden voor meer informatie.

Hoe krijg ik de kat weer bij zijn baasje?

 1. Heeft de kat een adreskokertje of penning, bel de eigenaar dan zelf op of ga erlangs.
 2. Elke dierenambulance,dierenartsen asiel heeft een zgn. chipreader, waarmee de gegevens van het dier kunnen worden afgelezen (mits het dier uiteraard is gechipt!)
 3. Als u het dier ergens wilt afgeven of laten ophalen (omdat u bijvoorbeeld naar uw werk moet), neemt u met deze instanties contact op.
  Dierenambulance Leiden e.o.: 071-517.41.41.
 4. Let op: Zorg dat u niet voor niets met een rillerig diertje bij de dierenartspraktijk voor de deur staat! Bel eerst of deze dierenarts wel dienst heeft.
 5. Melvin was gelukkig gechiptWoont u in de Havenwijk van Leiden, dan kunt u (ook) contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., wij hebben ook een chipreader (maar ook een baan, dus zijn niet altijd snel bij u!).
 6. KUG heeft géén alarmnummer! Bel 144 bij een dier in nood.

 

Hoe werkt een kattenklimtouw? Bekijk het filmpje hieronder:

 

 

 

Meer informatie

 • Hier leest u verder, hóe een kat in het water kan belanden (en hoe dat mogelijk voorkómen kan worden!)
 • Succes in Leiden: de helft van de ruim 60 zwemmende katten werd door alerte wijkgenoten uit de gracht gered!

 

terug naar boven

 

Voorlichtingsmiddelen

€400,00
Ontvangen
€750,00
Doel
54% Gedoneerd
7
Donors

Contact

"Kat uit de Gracht" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@katuitdegracht.nl

KvK 64674487

BTW nummer NL163735694B01