Welkom op de pagina speciaal voor instanties

 • Omdat u als instantie mogelijk vragen krijgt vanuit het publiek over kattenverdrinkingen, geven we u op deze pagina uitleg over het project Kat uit de Gracht. 

 • Wilt u deze pagina direct als PDF opvragen, klik dan hier.

Voorlichting vóór alles

Samen met lokale en landelijke instanties willen de vrijwilligers van KUG iets doen om kattenverdrinkingen te verminderen.

Uit onderzoek van KUG blijkt, dat katteneigenaren door zelf maatregelen te nemen, de risico's van het wonen aan de waterkant al flink kunnen verminderen. 

Dat wil zeggen, dat kattenklimtouwen écht niet standaard nodig zijn. Lees hier verder welke oplossingen er in welke situatie mogelijk zijn.

 • pas wanneer één locatie bijzonder gevaarlijk blijkt voor katten (een zgn. hotspot)
 • en wanneer is gebleken dat de oorzaak van het te water geraken niet kan worden weggenomen
 • wordt er in overleg met instanties (en bewoners) gekeken of een kattenklimtouw of reddingsnestje de oplossing is.
 • daarvoor baseert KUG zich voornamelijk op de officiële meldingen die binnenkomen via de meldingspagina

Kattentrapjes, boeien en vlotjes…

Een zelfgemaakt vlotje - iets, waar de meeste gemeenten niet zo blij mee zijnOntvangt u signalen dat er in uw stad ook plekken zijn waar katten geregeld te water raken of zelfs verdrinken?

Vaak zijn bewoners zelf al aan de slag gegaan met kattentrapjes, reddingsboeien of vlotjes. Deze raken echter vaak los en gaan ronddrijven, wat gevaar kan opleveren voor o.a. de pleziervaart en de gemalen.

Daarom zijn instanties als de gemeente en het Hoogheemraadschap daar niet zo blij mee. 

 

Denkt u argumenten te hebbgn tégen reddingsmiddelen?

Door jarenlange ervaring in heel veel steden, weet KUG waar de knelpunten liggen.
Dat zijn níet de kosten, het onderhoud en/of eventueel vandalisme. 

 • De kosten en onderhoud worden gedragen door de KUG-vrijwilligers in uw stad. Zo nodig zoeken zij sponsors of doen aan crowdfunding of lopen een collecte om hun initiatief op te kunnen zetten.
 • Bovendien kan er altijd een convenant gesloten worden tussen de gemeente en de KUG-afdeling. Zo kunt u bij evt. nalatigheid (onderhoud van de touwen, bijvoorbeeld), de samenwerking opzeggen.
 • Probeer het eerst eens een paar maanden uit. Levert het succes(verhalen) op van geredde katten, dan komt uw gemeente ook in een goed daglicht te staan, doordat u dit burgerinitiatief faciliteerde!
 • Klik hier voor de meest recente cijfers uit Leiden: ruim 75 zwemmende katten gered in zeven jaar, waarvan de helft door alerte omstanders!

Bewoners helpen met informatie

U kunt bewoners helpen door hen te wijzen op het bestaan van Kat uit de Gracht en op de vele oplossingen die al zijn gevonden om de risico's op verdrinking te verminderen.

Een sierlijke oplossing voor een naar probleem

Meldingen van 'natte katten' (dood of levend) kan iedereen doen op onze speciale meldingspagina.

Daarmee kunnen de vrijwilligers aan de slag: is er op een 'hotspot' (een locatie met veel meldingen) een oorzaak aan te wijzen, dan wordt geprobeerd die weg te nemen - eventueel met hulp van instanties.

Zo niet, dan volgt de volgende stap van het aanpakken van het verdrinkingsprobleem - het bekijken of een kattenklimtouw daar kan werken.

Kattenklimtouwen, iets voor uw stad?

Kattenklimtouwen zijn bewezen effectief en een elegante oplossing voor een veelvoorkomend probleem in steden met hoge kademuren.

 

De watertuinen in de Leidse Haven zorgen voor een grote biodiversiteit én dienen als reddingsvlot voor te water geraakte katten.Maar kattenklimtouwen worden pas opgehangen ná toestemming van de diverse instanties! Dat verschilt per stad, dus daar zullen de vrijwilligers ook onderzoek naar moeten doen. Pas indien er géén oorzaak is aan te wijzen voor frequente te watergerakingen worden er kattenklimtouwen ingezet. 

Een alternatief, wellicht?

En als kattenklimtouwen niet gewenst zijn, is er vast en zeker een alternatief te bedenken! Zoals de drijvende watertuinen, die ook met succes in Leiden worden ingezet.

Bewoners moeten dus zélf in actie komen

teamlid Inge uit Leiden snijdt touwen op de goede lengteMet behulp van de speciale informatiefolder voor bewoners (op te vragen of te downloaden bij KUG) kan men een lokale Kat uit de Gracht opzetten.

Het is de bedoeling dat er per stad één vrijwilliger aanspreekpunt wordt voor instanties, zodat overleg over bv. touwlocaties via dezelfde persoon gaat, en vragen altijd beantwoord worden.

De bewoners zijn en blijven bovendien verantwoordelijk voor ‘hun touwen’.

Ook beheren ze een eigen pagina op de website, waarop de lokale ontwikkelingen worden bijgehouden.

 

Oorzaken opsporen – met uw hulp!

Het is dus niet de bedoeling dat grachten en singels vol worden gehangen met kattenklimtouwen!

Eén van de hoofddoelen van KUG is namelijk, dat de oorzaak van frequente te watergerakingen wordt opgespoord. Zoals gezegd: het is de taak van de bewoners om dit uit te zoeken en zo mogelijk op te lossen.

Verdrinkingscijfers en –locaties nodig

In de informatiefolder voor bewoners staat een stroomschema, waarin we stapsgewijs uitleggen hoe het het opzetten van een lokale KUG in zijn werk gaat.

een verdrinkingsslachtoffer in Hoorn Kersenboogerd (foto KUG Hoorn)Eén onderdeel is het opvragen van verdrinkingscijfers en -locaties van katten. Met die cijfers kan er namelijk een ‘case’ gemaakt worden: het geeft aan dat er een bestaansreden is voor Kat uit de Gracht in die stad.

 

KUG raadt bewoners aan cijfers op te vragen bij o.a. de lokale Dierenambulance, Dierenbescherming en de gemeente (afd. inzameling).

En dat is de reden, waarom we op deze pagina specifiek uitleg geven aan instanties. U kunt gebeld worden door een vrijwilliger met een vraag over verdronken katten in uw stad!

U kunt hier de speciale 'instantiefolder' downloaden, met alle informatie op deze pagina in PDF-formaat (het laden duurt enkele seconden).

 

De streefdoelen van Kat uit de Gracht zijn: 

 1. Ramses, die zichzelf redde met een kattenklimtouw in Leiden, 2013een structurele vermindering realiseren van het aantal katten-verdrinkingen.
 2. katten een verhoogde overlevingskans bieden na een val in diepe grachten, singels en sloten (waar ze niet uit kunnen komen zonder hulp van mensen).
 3. het ontdekken en zo mogelijk wegnemen van de oorzaak/oorzaken van de te watergerakingen m.b.v. het centrale meldingsformulier op katuitdegracht.nl
 4. het informeren van katten-eigenaren over maatregelen die zij zelf kunnen nemen om ‘hun katten uit de gracht te houden’.
 5. het 'promoten' van het laten chippen van katten, omdat dit de identificatie van gevonden dieren veel gemakkelijker maakt.
 6. samenwerken met bewoners, instanties én de media om deze doelen te bereiken
 7. Een landelijk netwerk opzetten van Kat uit de Gracht, met hulp van diverse instanties.

 

Er zijn al KUG-afdelingen in o.a. Alkmaar, Almere, Amersfoort, Delft, Edam, Groningen, Hoorn, Utrecht en Vinkeveen.

Uit o.a. Alphen a/d Rijn, Amsterdam, Bolsward, Den-Bosch, Enkhuizen, Gramsbergen, Houten, Lekkerkerk, Numansdorp, Purmerend, Sneek, Spaarndam, Valkenburg en West-Graftdijk kregen we meldingen en/of verzoeken om meer informatie.

terug naar boven

Voorlichtingsmiddelen

€400,00
Ontvangen
€750,00
Doel
54% Gedoneerd
7
Donors

Contact

"Kat uit de Gracht" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@katuitdegracht.nl

KvK 64674487

BTW nummer NL163735694B01