Heeft u vragen over KUG-Spaarndam of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger om Anuschka te helpen? Mail ons!Welkom op de pagina van KUG-Spaarndam!

 

Deze afdeling wordt momenteel op pootjes gezet door buurtbewoners die aan den lijve ondervonden hoe hard voorlichting en reddingsmiddelen nodig zijn op hotspots (plekken waar het té vaak mis gaat).
Eén van de vrijwilligers vertelt: "We wonen hier nu drie jaar. In die periode zijn er veel katten van de kade in het water gevallen en ze konden er door de hoge kant niet zelf uit komen.

Drie katten en een hond zijn dood gevonden en tenminste vier zwemmende katten zijn door omstanders uit het water gered.

Gezien we vonden dat er iets aan gedaan moest worden hebben we via Kat Uit de Gracht van DFDS Seaways een mooi dik touw gekregen. Dat hangt nu sierlijk in lussen aan de kade op de plaats waar de meeste katten in de buurt in het water vallen.

Wij en andere buurtbewoners met katten en honden zijn hier KUG en DFDS erg dankbaar voor!"

Oorzaken

Wist u dat KUG al 16 oorzaken heeft gevonden waarom katten te water raken?

Ze lopen nu eenmaal graag langs de randjes en denk dan aan oorzaken voor in het water vallen als:

 • schrik (door loslopende honden, vuurwerk, knalpot van een brommer)
 • gevechten om territorium ('lentekriebels')
 • ijswandelen en krooswandelen
 • windvlagen
 • ziekte of ouderdom 

Laat KUG u waarschuwen uw kat tijdig binnen te halen!Lees hier meer en ook hoe u in veel gevallen kunt voorkómen dat dit gebeurt. Volg ook onze weerwaarschuwingen op Twitter! @Katuitdegracht.

 

Hotspots

Kent u een locatie met een hoge kade? En heeft u misschien al in de buurt-tam-tam gehoord dat daar regelmatig katten te water raken die er niet meer uitkomen? Meld het op onze website!

En hier vindt u de redenen waarom een meldingenoverzicht zo belangrijk is.

Een hotspot in Spaarndam, voorzien van een kattenklimtouw

Hoofdsponsor van de kattenklimtouwen is DFDS Seaways (Foto: Kat uit de Gracht Spaarndam)

De streefdoelen van KUG:

 • M.b.v. voorlichting een structurele vermindering realiseren van het aantal katten-verdrinkingen in Nederland. Dit doen we d.m.v. het informeren van eigenaren over maatregelen die zij zelf kunnen nemen om ‘hun katten uit de gracht te houden’.
 • Het ontdekken en zo mogelijk wegnemen van de oorzaak/oorzaken van de te watergerakingen m.b.v. het centrale meldingsformulier op katuitdegracht.nl.

 • Het meldingsformulier werd officieel gelanceerd op 15 maart 2010, met deze tekening van Halbe Nicolai. Met toestemming van instanties katten een verhoogde overlevingskans bieden na een val in de gracht, d.m.v. het aanbrengen van kattenklimtouwen en/of drijvende eilanden op ‘hotspots’.

 • Samenwerken met bewoners, instanties én de media om deze doelen te bereiken.

 • Het belang van het laten chippen, castreren en steriliseren van katten benadrukken.

 • Een landelijk netwerk opzetten van Kat uit de Gracht, met hulp van bewoners, lokale en landelijke instanties.

  Er zijn al KUG-afdelingen in Alkmaar, Almere, Amersfoort, Delft, Edam, Groningen, Heerhugowaard, Hoorn, Spaarndam, Utrecht en Vinkeveen.

  Ook uit o.a. Alphen a/d Rijn, Amsterdam, Bolsward, Den-Bosch, Enkhuizen, Gramsbergen, Houten, Lekkerkerk, Numansdorp, Purmerend, Sneek, Valkenburg en West-Graftdijk kregen we meldingen en/of verzoeken om meer informatie.

 

 

terug naar boven

 

 

Voorlichtingsmiddelen

€400,00
Ontvangen
€750,00
Doel
54% Gedoneerd
7
Donors

Contact

"Kat uit de Gracht" is onderdeel van "Aaf Verkade Adviseur Stadsgrachten"

Kijfgracht 12
2312 RZ Leiden
info@katuitdegracht.nl

KvK 64674487

BTW nummer NL163735694B01